In gesprek met deelnemende scholen en bso's

Meedoen met Nationale Kraanwaterdag is voor schoolklassen en bso-groepen een mooie start van het schooljaar. Elk jaar doen er meer dan 200.000 kinderen mee. Hoe ervaren de leerkrachten en pedagogisch medewerkers deze spetterende dag? Je leest het hieronder.

Basisschool TaLente: “Kraanwater drinken is nu heel normaal”

Directeur Jan Peeters van Basisschool TaLente in Oud-Gastel deelt zijn ervaringen en waarom andere scholen zeker moeten meedoen.

Eenvoudige voorbereiding, groot effect
De voorbereiding voor Nationale Kraanwaterdag is volgens Peeters eenvoudig. "Het is een kwestie van posters aanvragen en kijken welke lessuggesties er zijn. Vervolgens bekijken we of we dat jaar lesonderdelen, die ook iets met drinkwater te maken hebben, kunnen vervangen door Nationale Kraanwaterdag. In de wereldoriëntatielessen komt drinkwatervoorziening bijvoorbeeld ook aan bod. Het is zonde om het dubbelop te doen, dus koppelen we dat aan Nationale Kraanwaterdag," aldus Peeters.

Waarom meedoen?
Voor BS TaLente is gezondheid een belangrijk thema op de school. Peeters: “Nationale Kraanwaterdag past hier perfect bij. De educatieve materialen sluiten goed aan bij ons onderwijs." De deelname aan Nationale Kraanwaterdag heeft duidelijk voordelen. "Het zorgt ervoor dat kraanwater drinken een vast onderdeel van de schooldag wordt. Kinderen weten waar drinkwater vandaan komt en drinken meer water. Het is nu heel normaal dat ze een bidon op tafel hebben staan. We hebben zelfs een watertappunt buiten, zodat kinderen ook tijdens het buitenspelen water kunnen drinken. Leerkrachten geven het goede voorbeeld door zelf ook water of thee te drinken in het bijzijn van de kinderen.”

Schoolbrede deelname
Elk jaar neemt de school met zestien groepen tegelijk deel aan Nationale Kraanwaterdag. Dat geeft Peeters ook als tip mee: “Probeer het schoolbreed aan te pakken. Als je het slechts in één groep doet, is het te afhankelijk van de leerkracht. Een schoolbrede deelname maakt het herkenbaarder voor alle leerlingen en betrekt ook ouders bij het proces.”

Bso Villa Norlandia: “Kinderen leren dat water veel meer is dan alleen om te drinken”

Pedagogisch medewerkster Rosita Bochardt van bso Villa Norlandia in Rotterdam deelt haar ervaringen en waarom andere bso’s ook zeker moeten meedoen.

Bewustwording
Rosita vertelt enthousiast over de impact van Nationale Kraanwaterdag op de kinderen: “Ze leren dat water niet alleen bedoeld is om te drinken of je handen te wassen, maar ontdekken ook hoe belangrijk water is in het dagelijks leven. Daarnaast leren ze over waterbesparing. Die bewustwording is essentieel.”

Van douchelied tot watersmaaktest
Voor de jongere kinderen biedt Nationale Kraanwaterdag een scala aan speelse activiteiten. “We hebben het Kraanwaterdaglied gebruikt, we zijn aan de slag gegaan gaan met de knutselopdracht en hebben de watersmaaktest met fruit, groente en kruiden gedaan. De kinderen vonden het geweldig om te ontdekken hoe water kan smaken met een stukje limoen of munt!”, vertelt Rosita enthousiast.

Voor de oudere kinderen zijn er meer diepgaande activiteiten zoals de waterzuiveringsproef, het bijhouden van het watergebruik en het maken van een omdenkposter. Rosita: “De kinderen vinden het interessant om te zien hoeveel water ze dagelijks gebruiken en hoe ze dit kunnen verminderen. Ook hebben ze een omdenkposter waarop ze hun eigen tips voor waterbesparing kunnen opschrijven en delen met hun klasgenoten.”

Duurzame impact
Bij Villa Norlandia blijft het bewustzijn over water niet beperkt tot de Kraanwaterdag zelf. “We zorgen ervoor dat het thema het hele jaar leeft door regelmatig over waterbesparing te praten en het in onze dagelijkse routines te integreren. Dat heeft effect. Kinderen herinneren elkaar eraan om de kraan dicht te draaien en gebruiken overgebleven water om de plantjes in de moestuin te verzorgen,” zegt Rosita. Voor andere bso’s die willen deelnemen aan Nationale Kraanwaterdag heeft Rosita de volgende tip: “Zorg ervoor dat je de beschikbare materialen vooraf goed doorneemt. Dit kost niet veel tijd. Zo kun je alle vragen van de kinderen beantwoorden en het meeste uit de dag halen.”

Islamitische Basisschool AlJawhara: "Kinderen worden zich bewuster van het belang van water"

Ook IBS AlJawhara in Amsterdam-Oost doet mee met Nationale Kraanwaterdag. Onderwijsondersteuner Samira Farid deelt haar ervaringen en legt uit waarom deelname voor haar school, gelegen in een wijk met een hoger percentage kinderen met overgewicht, zo belangrijk is.

Een belangrijke stap tegen overgewicht

Gezond leven staat centraal op AlJawhara, waar kinderen alleen water en af en toe melk mogen drinken. Farid benadrukt waarom Nationale Kraanwaterdag goed aansluit bij het beleid van de school: "In onze wijk komt overgewicht vaker voor dan in andere delen van Amsterdam. Het is daarom extra belangrijk om kinderen te stimuleren frisdranken te vermijden en gezonde keuzes te maken. Nationale Kraanwaterdag helpt ons daarbij door het drinken van water extra onder de aandacht te brengen."

Waarom meedoen?

Voor AlJawhara is het essentieel om aandacht te blijven schenken aan gezond gedrag. “Zulke initiatieven moeten regelmatig worden herhaald, anders verwateren ze. Via Nationale Kraanwaterdag kunnen we zowel ouders als kinderen op een laagdrempelige manier motiveren en bewust maken”, legt Farid uit.

Makkelijke uitvoering, groot effect

De voorbereidingen voor Kraanwaterdag zijn voor AlJawhara eenvoudig te integreren, ondanks dat de school te maken heeft met wisselende leerkrachten. "Het lesmateriaal sluit goed aan bij de belevingswereld van onze leerlingen en is gemakkelijk in te zetten”, aldus Farid. De impact van de dag is volgens haar duidelijk zichtbaar: “We hebben destijds waterflessen ontvangen en ik zie die nog regelmatig terugkomen bij de kinderen, zelfs buiten schooltijd als ze in het park spelen.”

Schoolbrede deelname

AlJawhara heeft al meerdere keren meegedaan, maar dit jaar doet de school voor het eerst met alle groepen mee aan Nationale Kraanwaterdag. Farid ziet daar duidelijk de voordelen van: “Voorheen was deelname afhankelijk van de leerkracht, maar dit jaar is het verplicht voor alle klassen. Dat maakt het evenement nog krachtiger.”

Tips voor andere scholen

Farid heeft ook tips voor andere scholen die overwegen om mee te doen aan Nationale Kraanwaterdag: "Zorg dat deelname niet een eenmalige gebeurtenis blijft. Laat het elk jaar terugkomen, zodat het een vast onderdeel van het schoolbeleid wordt. Als je ook een Gezonde School bent, kun je het gemakkelijk integreren in je bestaande programma's. De kinderen vinden het leuk en worden steeds bewuster van het belang van water.”

De Mozarthof: "Water drinken is nu vanzelfsprekend bij ons”

De Mozarthof doet al vijf jaar mee aan de Nationale Kraanwaterdag. Booike Wiersma, leerkracht en Gezonde School-coördinator, vertelt over de ervaringen van de school en waarom deelname zo belangrijk is voor hun leerlingen.

Water drinken is vanzelfsprekend

De Mozarthof is een Gezonde School en stimuleert het drinken van water actief. “Nationale Kraanwaterdag past perfect bij ons beleid om gezond gedrag te bevorderen. Het geeft ons de kans om jaarlijks extra aandacht te besteden aan water drinken, iets wat op onze school inmiddels vanzelfsprekend is geworden,” vertelt Wiersma.

Speciaal onderwijs vraagt om maatwerk

De Mozarthof bestaat uit twee speciaal onderwijsscholen van DKP Onderwijsgroep, die samen locatie de Mozarthof vormen. Dit zijn de Mozarthof voor leerlingen van 4-12 jaar en VSO Mozarthof voor leerlingen van 12-20 jaar. “Onze leerlingen hebben vaak moeite met leren, dus maatwerk is essentieel. We doen mee met alle groepen, maar passen de activiteiten aan op het niveau van de leerlingen,” legt Wiersma uit.

Wat levert Kraanwaterdag op?

De jaarlijkse deelname aan Nationale Kraanwaterdag heeft volgens haar een blijvende impact op de schoolcultuur: “Water drinken is bij ons de norm geworden. Bij elke activiteit, van sportdagen tot feestjes, staat er altijd water op tafel. In elke klas hebben we waterkannen staan, en in de kantine kunnen de leerlingen water met bijvoorbeeld citroen of komkommer pakken. Vroeger namen leerlingen vaak suikerhoudende drankjes mee naar school, maar nu drinken ze water en eten ze fruit. Limonade is verleden tijd.”

Beperkte tijdsinvestering, groot effect

Ondanks de drukke agenda van de leerkrachten kost deelname aan Nationale Kraanwaterdag weinig tijd. “Het is een klein extraatje dat makkelijk in het lesprogramma past. We besteden er meestal één lesuur aan, waarin we de leerlingen bewust maken van het belang van water en waarom het zo bijzonder is dat we in Nederland altijd schoon drinkwater hebben,” aldus Wiersma. Ze heeft dan ook een duidelijke boodschap voor andere scholen: “We hebben als school de verantwoordelijkheid om kinderen te helpen gezonde keuzes te maken. Dus gewoon meedoen!”, sluit ze lachend af.

Geïnteresseerd?

Wil je meer weten over deelname aan Nationale Kraanwaterdag? Download dan hier de presentatie met meer informatie en vergeet deze niet te delen met collega’s. Aanmelden voor Nationale Kraanwaterdag kan via de aanmeldpagina.

Nationale Kraanwaterdag is een gezamenlijk initiatief van alle drinkwaterbedrijven in Nederland.

Partners