Groep 8A van basisschool De Aquarel in Zwolle bedenkt het beste waterbespaaridee voor Nederland: een publieke regenton


Op woensdag 23 september deden ruim 200.000 kinderen mee met Nationale Kraanwaterdag. Deze dag stond in het teken van kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser. De dag werd geopend door demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen, die daarmee tegelijkertijd het startsein gaf voor de wedstrijd van het Beste Waterbespaaridee voor Nederland. Leerlingen van groep 8A van basisschool De Aquarel in Zwolle bedachten een regenton voor de publieke ruimte, waar de hele buurt gebruik van kan maken.

Het beste waterbespaaridee voor Nederland
Tijdens Nationale Kraanwaterdag 2020 stond het ‘slim gebruik’ van kraanwater centraal. De kinderen werd gevraagd om mee te denken over mogelijke oplossingen voor Nederland. Leerlingen van groep 8A van basisschool De Aquarel in Zwolle bedachten een regenton voor de openbare ruimte. Dagna, groep 8a: ‘Het idee achter de publieke regenton is dat de hele buurt gebruik kan maken van opgevangen regenwater en dat buurtbewoners samen slimmer met water om kunnen gaan. Met het opgevangen regenwater kunnen de planten in de voortuintjes of in de buurttuin water krijgen. Agnes van der Veen, projectleider Vitens: ‘We zijn heel enthousiast over het idee. Naast waterbesparing stimuleert een publieke regenton ook het contact in de buurt en het gesprek over verduurzaming.

Eerste publieke regenton geplaatst
Vitens en de Gemeente Zwolle hebben het idee van De Aquarel uitgewerkt en op twee plekken in Zwolle een publieke regenton geplaatst. De eerste publieke regenton werd vandaag geplaatst in het bijzijn van de leerlingen van basisschool De Aquarel in de Fluweeltuin in Zwolle. “Pien van Huet-Rutgers, een van de initiatiefnemers van de Fluweeltuin: In onze buurttuin is de nieuwe regenton heel welkom. Vooral in de droge periodes kunnen we het opgevangen water goed gebruiken voor het watergeven van de planten. En een mooie bloeiende tuin is ook weer goed voor de buurt en de natuur.” De tweede regenton is geplaatst op het groene schoolplein van IKC De Werkschuit.

Leerlingen pitchen bespaaridee bij minister Van Nieuwenhuizen
De winnende leerlingen van basisschool De Aquarel zagen niet alleen hun idee gerealiseerd worden, maar kregen ook een virtuele ontmoeting met demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen. Op maandag 22 maart, op Wereld Water Dag, hebben ze hun idee online gepitcht aan de minister. Van Nieuwenhuizen was heel enthousiast over het idee, omdat een publieke regenton mensen ook inspirieert om zelf een regenton in de tuin te plaatsen. 

 

Bekijk het filmpje dat groep 8a van De Aquarel maakte over hun winnende inzending.

Bekijk de oproep van demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen om mee te doen met de wedstrijd voor het beste Waterbespaaridee van Nederland.

Winnaars waterworkshop

Veel scholen en bso's hebben met het invullen van het certificaat Kraanwaterproof aangegeven ook na Nationale Kraanwaterdag op één vaste dag in de week kraanwater te blijven drinken. Onder scholen en bso's die het certificaat hebben ingevuld zijn exclusieve waterworkshops verloot. Deze zijn gewonnen door één klas of groep die door de school of bso zelf is geselecteerd.

Dit zijn de winnaars:

Basisschool de Achtbaan uit Melick
OBS Apollo uit Hoogeveen
Arnhemse Montessorischool
CBS De Gouden Emmer uit Heino
Christiaan Huygensschool uit Zeewolde
CBS De Rank uit Onstwedde
OBS Het Vogelnest uit Bodegraven
Basisschool De Wielewaal uit SCHAGEN 
Groen van Prinstererschool uit Klaaswaal          

 

Nationale Kraanwaterdag is een gezamenlijk initiatief van alle drinkwaterbedrijven in Nederland.

Partners